
Spa Rules

Huntington Homeowners' Association

Legal Opinion on Spa Rules

The following is the text of a letter received from the 
association's lawyer on the question of whether the associaiton 
can regulate spas in private yards.

To: From: "Ellen de Haan " Subject: Huntington HOA - portable 
spa Date: Mon, 05 Apr 2004 16:52:21 -0400 Charset: macintosh

BECKER & POLIAKOFF, P.A. 2401 West Bay Drive, Suite 414 Largo, 
Florida 33770-1941 Phone: (727) 559-0588 Fax: (727) 581-4063 
Toll Free: 800-535-3318

Reply To: Ellen Hirsch de Haan, J.D. edehaan@becker-
poliakoff.com

April 5, 2004

HUNTINGTON HOMEOWNERS' ASSOCIATION, INC. c/o Timothy J. Baker, 
Treasurer 350 2nd Street North, Unit 28 St. Petersburg, FL 
33701

RE:Scope of Association Ability to Regulate Alterations and 
Improvements on Lots

Dear Timothy:

In response to your inquiry regarding whether an owner must be 
permitted to install a portable spa on his front yard, I have 
reviewed the Association's Governing Documents, to determine 
the scope of the Association's ability to regulate use of the 
property. My findings and comments are as follows:

1.The Declaration of Covenants, Conditions, Restrictions and 
Easements of the Huntington, Article II., Section 9.(a), 
provides that the Association is responsible for exterior 
maintenance on each Lot of:

.. . .lawns, trees, shrubs, landscaped areas including any 
partially or fully enclosed yards of Lots, . . .

2.The Declaration, Article V., provides that the Association 



may create an Architectural Control Committee ("ACC"). Article 
V., Section 3., provides that no exterior change can be made on 
any Lot and no "exterior addition to or alteration there of be 
made" without submission of plans and specifications to the 
ACC, and approval of the modification. This would apply to 
portable spas, as well as to modifications of a home.

3.The Declaration, Article V., Section 2., provides for the 
ability of the ACC to adopt guidelines and standards for 
alterations and improvements. Accordingly, the ACC could adopt 
rules prohibiting placement of a spa, or any thing else in the 
front yard.

4.The Articles of Incorporation, Article III., Section 6., 
provides that the Board has the ability to make rules and 
regulations which govern any property which is owned or 
maintained by the Association. The By-Laws, Article V., Section 
2., also provide that the Board has the power to adopt and 
amend and enforce rules and regulations "governing the use of 
all or any portion of the Common Area, the Property and the 
Association's activities." (The "Property" is defined in the 
Declaration, Article I., Section 22., as all property which is 
subject to the Declaration. This would include the Lots.) That 
would mean, the Board could make rules prohibiting placement of 
a portable spa in the front yard.

At this point, if there are any ACC guidelines or Association 
Rules which address placement of any improvement or equipment 
in the front yard, then the guidelines or rules would be 
enforceable. However, if there are no such regulations, then 
the only thing in the Documents which might form the basis for 
prohibiting the spa from being in the front yard would be if it 
is unreasonably interfering with the ability of the Association 
to maintain the lawn and landscaping on that Lot.

If there are no rules, it is a good time to consider adopting 
some. However, the new rules would not apply to a current 
situation.

When you have had the chance to review this letter, please 
contact me at your convenience regarding the current ability of 
the Association to require removal of the spa from the front 
yard.

Very truly yours,



/S/

Ellen Hirsch de Haan For the Firm


